"Україна без сміття"

/Files/images/2019_-_2020/ukrana_bez_smttya/IMG_2866.jpg

Сьогодні у учнів 8-Б і 8-Г класів відбувся незвичайний урок.

Перша громадська сортувальна станція«NO WASTE recycling station»разом з партнером проекту ТМ “Яготинське”Молочний альянс" створили можливість для шкіл Києва ти Київщини потрапити на безкоштовну екскурсію, яка зазвичай коштує 2000 грн.

Яготинський НВК №3 подав заявку на участь, довів, що наша школа потребує такої екскурсії, і нам пощастило пройти навчання з сортування сміття безкоштовно! (ЧИТАТИ СТАТТЮ)

Мета проекту – навчити дітей відповідально ставитися до проблем довкілля, а саме: через сортування відходів, направляючи їх на переробку, а не на звалища. Розказати маленьким відвідувачам про громадські станції сортування, щоб культура роздільного збору поширилася на їхні родини, колективи, громади, селища.

5 грудня ми дружно вирушили на екскурсію. Як завжди, Київ зустрів нас золотими куполами Києво-Печерської Лаври, яка століттями спостерігала за величним плином Дніпра. Проте, заглибившись у павутиння київських вулиць, помічаємо знайому картину, в якій «проступили» усі «темні плями» улюбленої столиці: папірці і пакетики, пляшки і фантики то тут, то там зрадницьки визирали з різних закутків. Щоб не бачити більше таких «картин» на вулицях українських міст, ми зараз і їдемо навчатися… сортувати сміття. Їдемо переймати досвід європейських країн, до числа яких так прагнемо потрапити. Ось і сортувальна станція.

Пані Ольга гостинно запрошує нас до невеличкого складського приміщення, де охайно розміщуються велетенські короби і мішки. Скільки їх – аж очі розбігаються! Ніколи не думали, що сміття розділяють на стільки видів: папір гумусовий, папір фольговий, папір макулатурний, папір пластиковий, фольга, алюміній, скло темне, скло прозоре, скло зелене, шуршики, целюлоза, пластик білий, пластик непрозорий, пластик прозорий, пластик блакитний, пластик м’який, пластик маркування 1-2-3-4-5-6-7!.. Голова обертом – як тут розібратися?! Але пані Ольга, мов досвідчений вчитель, розповідає, показує, демонструє, пояснює і (о, диво) ми запам’ятовуємо!

"Україна без сміття"

Несподіваним одкровенням стала для нас інформація, що лише нацьому пунктіприйому вторсировини приймають м’які пакети з-під яготинського молока. Виявляється, вони зроблені з такого якісного матеріалу, який переробляють лише на заводах Європи. Отак!

Ми переконані – на такі екскурсії повинні їздити не лише діти, а й дорослі, що мають можливості, вплив і зв’язки, аби знайти невелике приміщення і укласти угоду хоча б з одним із тієї сотні сміттєпереробних заводів України (а їх в Україні – 100!), які, через наше безкультур’я і неосвіченість, змушені купувати сміття в Білорусі, росії, Німеччині…

Це ж так просто – не лаяти тих, хто смітить, не влаштовувати безплідні «толоки», а навчити людей культурі сортування сміття і дати їм можливість втілення цих знань у життя. Адже в наших інтересах економити сімейний бюджет, зберігати чистим довкілля і, навіть, заробляти гроші шляхом сортування сміття і наявністю місця, куди його можна здати.

Є люди, які готові повторювати знову й знову, стукатися у наші серця із закликом – не бути байдужими, не смітити самим, навчати інших, бути прикладом і рушієм змін! Дайте їм таку можливість! Вони не бажають жити за принципом: «Після нас – хоч повінь», тому що чітко бачать вже явні ознаки того, як планета захлинається у відходах нашої життєдіяльності. Ми їмо зі сміття, їмо сміття, ходимо по ньому, обіймаємо його, створюємо його, клонуємо, поширюємо, воно пропливає повз нас…

Усім нам не вистачає отаких «лекцій» про благородну науку сортування відходів, бо це – не данина моді, це – стиль життя, який потрібно «прищеплювати» всім українцям.

Ми обов’язково скористаємося знаннями, отриманими на сьогоднішньому занятті, і хочемо подякувати станції«NO WASTE recycling station»,ТМ “Яготинське”Молочний альянста адміністраціїЯготинського НВК №3за надану можливість здійснити таку цікаву екскурсію #Українабезсміття

Кiлькiсть переглядiв: 323

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.