Роль педагогічних працівників у підтримці учасників освітнього процесу під час воєнного стану

06.04.2023 року в Яготинському ліцеї №3 відбулася педагогічна рада за участю заступника директора з навчально-виховної роботи Гречки О. В., практичного психолога Яковець В. М. на тему "Про стан роботи з психологічної підтримки здобувачів освіти під час онлайн і дистанційного навчання в умовах воєнного стану".

Під час війни навантаження на психологічний стан дітей відчувається особливо гостро. Сигнали повітряної тривоги, вимушене перебування в укриттях, нестабільні умови освітнього процесу змушують вчителів переглянути стандартні методи навчання і адаптувати їх до реалій воєнного стану.

Діти повернулися до навчання у навчальні заклади, беруть участь у виховних заходах, тощо. Зараз усе, що пов'язує нас із життям до війни, з періодом стабільності, — вкрай важливе. У той же час важливо пам'ятати, що травматична подія, яку пережили чи переживають вчителі та учні, накладає відбиток і на навчальний процес у цілому. Адже травмовані діти відчувають певні труднощі з концентрацією, увагою та поведінкою. Деякі учні можуть бути занадто тихими та замкнутими, інші — гіперактивними. У багатьох виникають проблеми з навчанням та успішністю.

Задля вирішення цих проблемних питань в закладах освіти активно, як один із засобів підтримки учнів, проводиться виховна робота, що завжди була невід'ємною складовою освітнього процесу, а зараз, в умовах військової агресії рф проти України, її важливість складно переоцінити. Усе, що відбувається зараз ВИКЛИК ДЛЯ ліцею, для вчителів та учнів. Звісно, постає питання: як саме працювати просто зараз, як розставити акценти?

В теперішніх умовах викладачі дотримуються рекомендацій, проводять адаптаційний період для учнів, коригують черговість вивчення навчального матеріалу відповідно до актуальних потреб учнів, опановують методики проведення спеціальних вправ на кожному уроці для формування навичок у дітей вміння керувати собою. Класні керівники працюють над виробленням власних методик, в яких прописують, з чого варто розпочати перший урок, що насамперед важливо сказати та зробити, як реагувати на розмови дітей про війну під час уроків, тощо.

Щоденно проводяться роботи практичного психолога зі здобувачами освіти, що потребують психологічної підтримки. За результатами проведеного моніторингу встановлено, що вибудувана комплексна стратегія по роботі з психологічної підтримки учасників освітнього процесу в ліцеї дає свій результат. Яковець В. М. розповіла про сучасні психологічні проблеми дітей і дорослих, про надану допомогу. Поділилася вправами для стабілізації емоційного стану, продемонструвавши їх для присутніх. Ми виконали кілька практик Світлани Ройз, попрацювали з картками сили, знайшли місце спокою, навчилися любити себе і оточуючих.

Зустріч вийшла змістовною, інформативною та дуже цікавою.

/Files/images/0-00001/42.jpg /Files/images/0-00001/43.jpg /Files/images/0-00001/44.jpg /Files/images/0-00001/45.jpg /Files/images/0-00001/46.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 58

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.