Репортаж з історичного музею

За сприяння директора комунального закладу Київської обласної ради «Яготинський історичний музей» І. І. Шулли та з допомогою наукового співробітника історичного музею кандидата історичних наук Михайлéнка Сергія Миколайовича, до Дня міста створено просвітній відео-проєкт Яготинського ліцею №3 «Яготин історичний». Репортаж веде учениця 7-А класу СабалдашМарина.

Яготин історичний - мій нескорений край!

Яготинщина має багату історію. Ходімо, дізнаємося!

На території Яготинщини в селі Добраничівка у 1952 році було знайдено всесвітньовідоме поселення первісних людей, які проживали на цій території 12 тисяч років тому.

За часів Київської Русі Яготинщина була своєрідною прикордонною територією. Саме по Супою проходив прикордонний рубіж між руськими городищами та Диким Степом.

До речі, Супій – легендарна річка, що неодноразово згадується у давньоруських літописах. Перша згадка – 1087 рік, коли князь Володимир Мономах на Супої розбив половців.

Особливо активно Яготинщина заселяється в добу козацтва. Поселення над Супоєм в районі Яготина згадується в 1552 році, а перша писемна згадка з, власне, назвою «Яготин» згадується в «Люстрації старост Київського воєводства» у 1616 році.

За часів козацтва була Яготинська сотня, яка знаходилася у складі Переяславського полку.

Розквіт Яготина припадає на ІІ половину XVIII початокXIX століття.

У 1757 році Яготин став власністю останнього гетьмана України Кирила Розумовського.

На сьогодні в Яготині залишилася сьома частина від розкішного палацу Розумовських-Репніних, де зараз знаходиться картинна галерея Катерини Білокур. Це – одна з найкращих провінційних картинних галерей України, де знаходяться полотна видатних українських митців.

Яготин в цей час відвідало багато видатних особистостей. Тут бували М. В. Гоголь, Г. С. Сковорода, М. Глінка, М. Костомаров, декабристи.

Не оминув своєю увагою Яготин і Т. Г. Шевченко. З Яготином його пов’язувала дружба з родиною Репніних.

На Яготинщині Шевченко написав всім відомий вірш «Садок вишневий коло хати», поему «Тризна», повість «Близнецы». Тут він створив один з найвідоміших своїх автопортретів.

Яготин пишається двома пам’ятниками Т. Г. Шевченка, один з яких є унікальним, оскільки він відображає Кобзаря в молодому віці. Таких пам’ятників в усьому світі лише 4, і один з них знаходиться на території нашого ліцею.

На весь світ Яготинщину прославив талант народної художниці Катерини Василівни Білокур.

20-те століття Яготин зустрів неспокійно. У 1905-1907 роках Яготинщиною прокотилася хвиля революційних заворушень. Було зруйновано панську економію Репніних та пройшов ряд єврейських погромів.

На території Яготина на початку ХХ століття функціонували Земські школи, випускники яких нагороджувалися похвальними листами, оригінали яких зберігаються у нашому історичному музеї.

У 1917-1921 роки на Яготинщині відбувалися буремні події, що свідчать про прагнення яготинців не дати більшовикам знищити свою національну автентичність, гідність та свободу.

Місто переходило то під владу Української Народної Республіки, то Денікінців, то більшовиків.

Особливо трагічними для Яготинщини були 30-і роки минулого століття. За підрахунками інституту Національної пам’яті Яготинщина постраждала найбільше в Київській області. В населених пунктах громади розміщені пам’ятні знаки, що вшановують пам’ять жертв голодомору.

У вересні 1941 року Яготинщина була окупована фашистськими загарбниками. Велика кількість наших земляків стала на захист рідної землі.

Яготинщина пишається сімома героями радянського союзу та чотирма повними кавалерами Ордену Слави. Ім’я одного з них – Андрія Івановича Гирича – носить наша школа.

Яготинщину було звільнено 19 вересня 1943 року.

Нині яготинці продовжують обороняти Батьківщину. Ціною власних життів герої Яготинщини оберігають мир і спокій на рідній землі. Вони стають прикладом мужності і звитяги.

У березні 2022 року вся Україна дізналася ім’я Сергія Івановича Пономаренка – командира танкової роти, якому було присвоєно звання Героя України та вручено орден «Золота Зірка».

Ми пишаємося історією рідної землі, і щиро вдячні комунальному закладу Київської обласної ради «Яготинський історичний музей» за можливість створення спільного з ним проєкту, приуроченому до Дня міста – «Яготин історичний». Окрема подяка директору музею Шуллі Івану Івановичу, за реалізацію нашої мрії «доторкнутися» впритул до славної історії Яготина.

Ми розповіли вам лише короткі факти з історії Яготинщини і запрошуємо завітати до Яготинського історичного музею, щоб дізнатися більше!

А рідному місту бажаємо успішного розвитку, процвітання і мирного неба над головою!

Кiлькiсть переглядiв: 58

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.