Святкували з Маланкою, ворожили з циганкою

Свято початку Нового року за старим стилем має безліч назв: Щедрий вечір, Старий Новий рік, день Меланки або свято Василя.

З давніх-давен в цей день було прийнято не спати всю ніч і засівати зерном будинки сусідів і знайомих.

Напередодні свята, 13 січня, настає Щедрий вечір. Його також називають Маланки, Маланьї, Васильєв вечір, Овсінь, Щедрець, Товста кутя. У цей день церква шанує преподобну Малану Римлянку.

На святковий стіл обов'язково збирається вся сім'я в чистому і новому одязі. Члени сім'ї веселяться, співають пісні, просять один в одного вибачення. Після вечері дівчата красиво вбираються і ворожать на долю і наречених, а молодь співає обрядові пісні (щедрівки), ходить по домівках і просить частування. Іноді хтось із молодих може вбратися в козу Маланку і розігрували веселі сценки.

Після півночі 14 січня настає Васильєв день. Хлопчики і хлопці ходили до хресних і сусідів та посівали будинки зерном, бажаючи щастя господарям.

Дівчата, особливо незаміжні, 14 січня проводили ворожіння.

До традиції ворожіння вирішилися долучитися і дівчата нашої школи. Проте, яке ж то воно ворожіння без майстрів передбачень – ромів?! То ж ми покликали до нас на свято справжнісінький циганський табір: з чорноокими танцівницями, справжніми шумані та статним циганським Баро.

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/000.jpg

Святкувала з Маланкою, ворожила з циганкою

Чому цигане, спитаєте Ви? А тому, що на території України налічується 7 потужних діаспор: українська, польська, російська, литовська, єврейська, вірменська і циганська, «Стіл Згоди» яких знаходиться на території Кам’янець-Подільської фортеці. Всі ці діаспори, оселившись на території нашої країни, хоч і мають власні звичаї і традиції, шанують українські.

Зрання школою лунали заклики приєднатися до святкування.

І на великій перерві до місця зустрічі почали підтягуватися глядачі. Великий Баро Олександр привітав присутніх з Новим роком і охоче фотографувався з усіма бажаючими;

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_1.jpg

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_6.jpg

чарівні танцівниці Лоліта та Алевтина кружляли, запрошуючи всіх до танцю, ворожили по руці, пророкуючи успіх і щасливу долю в новому році;

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/010.jpg

довкола ворожбиток вже юрмилися дітлахи, з цікавістю очікуючи почути, що ж на них чекає у Новому році.

Ось розкинула свої карти світлоока ворожка Анна. Її карти сьогодні напрóчуд щедрі на щасливі прогнози.

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_2.jpg

Тут чаклує над своєю магічною кулею, що мерехтить загадковим світлом, русокоса ворожка Вікторія. Її пророцтва завжди збуваються.

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_3.jpg

А за цим столом пропонують самим обрати свою долю чорноокі подружки-веселунки Олександра та Аліна.

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_4.jpg

Ми влаштували незабутнє і таке довгоочікуване свято дітям і вчителям НАШОЇ школи. Сміх, галас, співи, танці, азарт, щасливі обличчя заполонили усі її куточки.

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_5.jpg

Хай щедрим буде для всіх нас цей Новий рік на щастя, удачу, здоров’я, достаток, мир, добробут і веселий дитячий сміх! З Новим Роком тебе, рідна школо!!!

/Files/images/2021-2022/svyatkuvali_z_malankoyu_vorojili_z_tsigankoyu/Screenshot_7.jpg

Учнівське самоврядування: Хижняк Олександр, Дудка Олександра, Стригун Аліна, Морська Лоліта, Храпко Алевтина, Тимчук Вікторія, Левченко Анна разом із заступником директора з виховної роботи Лугіною Т. В. та педагогом-організатором Большаковою Ю. А.

14.01.2022

БІЛЬШЕ ФОТО НА БЛОЗІ

Кiлькiсть переглядiв: 153

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.