Енергетична цінність їжі

Протягом трьох тижнів #Фуд_челенджу від спільноти #HealthySchools ми з вами вже отримали багато інформації про корисну їжу і збалансоване харчування. Сьогодні спробуємо проаналізувати калорійність харчування.

З їжею наш організм отримує енергію для своєї життєдіяльності. Енерговитрати організму й енергетичну цінність їжі вираховують у кілокалоріях. Основний обмін — це енерговитрати організму в стані повного спокою, що забезпечують функції всіх органів і систем, підтримують температуру тіла. Витрати енергії на фізичну діяльність залежать від характеру виробництва і домашньої роботи, особливостей відпочинку.

Добова норма споживання калорій для дітей

Вік (роки) Кількість калорій (ккал/добу)
Хлопці Дівчата
1-3 1230 1165
4-6 1715 1545
7-10 1970 1740
11-14 2220 1845
15-18 2755 2100

Витратикалорійпід час фізичної активності:

  • Стрибки з трампліну, біг на лижах — 900 ккал/год.
  • Плавання — 720.
  • Теніс, футбол — 600.
  • Тривала прогулянка — 360.
  • Неспішна хода — 90 ккал/год.

Варто користуватися формулою для визначення кількості калорій, необхідних для підтримки ідеальної ваги. Насамперед, важливо, щоб кількість калорій була збалансована.

/Files/images/2020_-_2021/energetichna_tsnnst_j/7.jpg

Добова потреба в енергії залежить від добових енергетичних затрат, що витрачаються на основний обмін, засвоєння їжі та фізичну діяльність.

Добова норма калорійдля жінок:

10*вага (кг) + 6,25*ріст (см) - 5*вік (роки) - 161

Добова норма калорійдля чоловіків:

10*вага (кг) + 6,25*ріст (см) - 5*вік (роки) + 5

Отриманий результат множимо на коефіцієнт фізичної активності:

  • 1,2 — відсутнє або мінімальне фізичне навантаження;
  • 1,375 — заняття фітнесом 3 рази на тиждень;
  • 1,4625 — заняття фітнесом 5 разів на тиждень;
  • 1,550 — інтенсивні фізичні навантаження 5 разів на тиждень;
  • 1,6375 — заняття фітнесом кожного дня;
  • 1,725 — щоденні інтенсивні фізичні навантаження або по 2 рази на добу;
  • 1,9 — щоденні фізичні навантаження та фізична праця.

Ratіo означає розумний. Раціональне харчування - це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із урахуванням їх віку, статі, характеру праці, занять спортом та інших факторів. Збалансоване харчування сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Оберіть для себе корисну звичку балансувати енерговитрати свого організму і калорійність спожитої їжі - і ваше самопочуття значно покращиться.

Кiлькiсть переглядiв: 126

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.