Приємні смакові відтінки
Продовжуємо наш інформаційний марафон у рамках #фудчеленджу від сільноти #HelthySchools. Сьогодні знайомимося з різними смаками.
Кому не відоме бажання поїсти чогось смачненького. Хтось любить солодке, хтось перевагу надає кислому, а деяким людям до смаку солоненьке або гостре. Розрізняти смак нам допомагають рецептори язика. Інформація від рецепторів передається в кору півкуль головного мозку і там формується відчуття того чи іншого смаку. Смакові рецептори погано сприймають або спотворюють смак їжі, якщо температура тіла вище 38 градусів або навпаки, дуже низька.
Поєднання різних продуктів найчастіше змінює сприйняття смаку. Щоб довше зберегти смакові рецептори здоровими, лікарі рекомендують не давати дітям занадто гостру, гарячу, пряну їжу, тим більше насичену харчовими добавками, під впливом яких може статися порушення смакових відчуттів .
Вірити чи ні , але фахівці стверджують, що:
Солодкий смаквідчувається під впливом цукру, асоціюється з ніжністю і повагою, а його недостача в організмі провокує відчуття занепокоєння.
Кислий смакзалежить від наявності у їжі неорганічних і органічних кислот, створює враження впевненості і задоволення. Недостача цього смаку породжує злість і гнів.
Солоний смакобумовлений наявністю неорганічних іонів, викликає асоціації наповненості і спокою, а його відсутність зароджує внутрішній страх.
Гіркий смакобумовлений наявністю алкалоїдів, пов’язаний з любов’ю і радістю, а його відсутність призводить до спустошення.
Гострий смаквикликає рішучість, недостача ж його в організмі розвиває печаль.
Якщо змішуються кілька чистих смаків — виходять змішані смаки. І тоді наші рецептори вловлюють різноманітність відчуттів, які або подобаються, або викликають відторгнення. Сприйняття смаку покращує якість життя людини, збагачуючи її новими смаковими відтінками. Головне – харчуватися збалансовано і вживати усе помірно.
Коментарi