Обережно, гриби!!!

/Files/images/2017_-_2018/stosutsya_kojnogo/ха.gif Щорічний аналіз отруєння грибами свідчить, що їх пік припадає на липень-жовтень. Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку.

До смертельно отруйних грибів відносяться:

–бліда поганка (мухомор зелений);

–опеньок сірчано-жовтий;

–волоконниця Патуйяра, плютка.

До дуже отруйних грибів відносяться:

–мухомор білий;

–мухомор червоний;

–мухомор пантерний.

До просто отруйних грибів відносяться:

–опеньок цегляно-червоний, несправжній;

–печериця рудіюча.

Ці види отруйних грибів поширені на всій території України.

/Files/images/2017_-_2018/stosutsya_kojnogo/отруйні гриби.jpg/Files/images/2017_-_2018/stosutsya_kojnogo/їстівні гриби.jpg

ОСНОВНІ ПРАВИЛА, ЯКИХ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ПРИ ЗБИРАННІ ТА ПРИГОТУВАННІ ГРИБІВ:

– збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;

– гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;

– якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);

– краще збирати гриби рано-вранці, вони свіжі,міцні, добре зберігаються;

– вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;

– ніколи не пробуйте сирих грибів, в яких ви сумніваєтесь;

– зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів аби відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;

– варити всі гриби треба як мінімум у двох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;

– при консервуванні грибів треба використовувати оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, наприклад ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;

– при вживанні грибів чи страв із них слід їх їсти у невеликій кількості, якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло, тоді можна вживати далі. Дітям їсти гриби не рекомендується.

/Files/images/2017_-_2018/stosutsya_kojnogo/правила.jpg

Що ж спричинює отруєння?

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Ознаки отруєння грибами:

Нудота, блювання, розлади зору (подвоєння в очах), розлади мови, прискорене серцебиття, психічне та рухове збудження, марення, підвищене потовиділення, біль у животі, пронос, задуха, судоми, втрата свідомості.

/Files/images/2017_-_2018/stosutsya_kojnogo/Отруєння грибами.jpg

Перша медична допомога при отруєнні грибами:

НЕГАЙНО ВИКЛИКАТИ ШВИДКУ ДОПОМОГУ!

До приїзду невідкладної медичної допомоги у потерпілого треба:

- викликати блювоту,

- дати випити якомога більше води та

- повторно викликати блювоту до повного очищення шлунку.

- прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно).

ПАМ’ЯТАЙТЕ:

гриби – не тільки смачний, але й небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті.

ДЖЕРЕЛО

Кiлькiсть переглядiв: 1438

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.