Новини

Козацькі традиції здорового харчування

 У рамках #Тиждень3_#Фуд_челенджу від спільноти #HealthySchools ми сьогодні поговоримо про козацьку кухню. Військовий стиль життя козаків, особливо в Запорозькій Січі, не включав у себе великих турбот про харчування. Козаки самі готували собі їжу. Їжа готувалася тричі на день кухарем та його помічниками у чавунних чи мідних казанах у кожному курені. Посуд був зазвичай дерев’яний. Харчові запаси поповнювалися козаками постійно...

Традиційна українська кухня

 #Тиждень3_#Фуд_челенджу від спільноти #HealthySchools присвячений національним системам харчування. У нашому інформаційному марафоні аналізуємо традиції української кухні. Народна кухня — це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література чи мистецтво. Українська кухня складалася протягом віків і з давніх часів відрізнялася різноманітністю страв, високими смаковими і поживними якостями...

Сім корисних властивостей хрону, про які ви не знали раніше

 У рамках #ФудЧеленджу від спільноти #HealthySchools ми розкажемо вам про дивовижні властивості хріну. Вже у IX столітті хрін був найпоширенішою пряністю у слов’ян. За допомогою хрону позбувалися від цинги. У його листі містяться вітамін С, каротин; в коренях багато мінеральних солей, кальцію, магнію, заліза, калію, міді, фосфору. Хрін має сильну бактерицидну дію, так як містить фітонциди, що вбивають бактерії...

Відомі-невідомі прянощі

 У рамках #ФудЧеленджу від спільноти #HealthySchools ми познайомимося із найпоширенішими прянощами. Спеції, прянощі, свіжа зелень – це не тільки чарівний смак, а й підмога нашому здоров’ю. Вони містять багато необхідних людині вітаміни, а також володіють дезінфікуючими та антисептичними властивостями. Базилік (батьківщина – Індія та Іран)    Популярна приправа кавказької кухні. Ефірні масла, що містяться в базиліці, мають яскраво вираженим фітонцидним дією...

Навіщо нам потрібна вода?

 Сьогодні у рамках #ФудЧелендж від спільноти #HealthySchools шукаємо відповідь на запитання: навіщо нам потрібна вода? Відповідь досить банальна. Вода потрібна організму для життя. У тілі дорослої людини в середньому циркулює близько п’яти літрів рідини, а плазма крові на 92-95% складається з води. Вона допомагає організму виконувати свої функції: доставляє живильні речовини до клітин, підтримує водно-сольовий баланс, нормалізує роботу гормонів, виводить шлаки і токсини...

Ситно і корисно

 Продовжуємо знайомитися з користю круп у нашому інформаційному марафоні в рамках #фудчеленджу від #HealthySchools. Всім відомо, що харчування має прямий зв'язок з нашим здоров'ям і зовнішнім виглядом. Раціон повинен бути різноманітним і збалансованим. Каша з давніх часів вважається ситним і корисним прийомом їжі – живильна, легко засвоюється організмом і не залишає відчуття тяжкості. Крупи, використовувані для приготування каш, мають високу харчову цінність...

Крупи із пшениці – обираємо зі знанням справи

 Продовжуємо дивувати вас в інформаційному марафоні у рамках #фудчеленджу від #HealthySchools. Чи знали ви, що пшениця є однією з найпопулярніших сільськогосподарських культур у світі? І вже точно мало хто знає, які крупи роблять з пшениці, за що вони цінуються і що з них можна приготувати. Манна крупа    З манної крупи роблять каші, пироги, галушки, запіканки, биточки, котлети, оладки, суфле, муси і пудинги...

Улюблений хліб – який він?

Сьогодні в інформаційному марафоні у рамках #фудчеленджу від #HealthySchools поговоримо про хліб. На полицях супермаркетів маємо великий вибір сортів хліба і хлібобулочних виробів. У багатьох із нас є улюблений хліб. Але чи завжди ми звертаємо увагу на його якість і користь? Спробуємо у цьому розібратися. Хліб, зазвичай, стоїть на першому місці в списку заборонених продуктів у тих, хто вирішив скоротити споживання вуглеводів і скинути зайві кілограми...

Червоні маки – як символ пам’яті

 22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 і 9 травня днями пам’яті і примирення і запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй, неурядовим організаціям і приватним особам щорічно відповідним чином відзначати один з цих днів або обидва ці дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. Ми пишаємося тим, що українці внесли вагомиий внесок у досягнення перемоги і спасіння людства від нацистського поневолення...

Цікаві факти про здорову їжу від наших юних дослідників

Сьогодні 4-В клас досліджував вплив солі на організм людини. У дві мисочки налили води: у білу – простої, а в зеленій розчинили трохи солі. У кожну з них поклали половинку картоплини, розрізаною частиною донизу і залишили на урок. Що станеться?    Діти були здивовані, бо половинка картоплини із зеленої мисочки зіщулилась – вона стала в‘ялою. А солона вода забрала з картоплини всю вологу.    Отже, так само, як картопля втрачає вологу, коли вона в солоній воді, солона їжа та напої роблять людей спраглими...