Цілющі властивості меду

В інформаційному марафоні у рамках #Фуд_челенджу від спільноти #HealthySchools сьогодні мова піде про мед.

Мед - один з найбільш унікальних продуктів за своїми властивостями. Він використовується в кулінарії, косметології, медицині. Його особливість - довговічність. Мед вважається стерильним продуктом, тому корисні для здоров'я речовини можуть зберігатися тривалий час. До складу меду входять вуглеводи, білки, мінеральні речовини, мікроелементи, вітаміни, ферменти, тощо. Глюкоза і фруктоза, розщеплюючись, виділяє багато енергії, яка потрібна для життя організму. Так сто грам меду забезпечують одну десяту добової потреби людини в енергії, одну двадцять п'яту добової потреби людини в міді та цинку і у вітамінах В і С, одну п'ятнадцяту добової потреби людини в калії, залізі і марганці, одну четверту добової потреби людини в кобальті, одну п'яту добової потреби людини у вітаміні В6.

/Files/images/2020_-_2021/tslyusch_vlastivost_medu/-14-638.jpg

Калорійність ста грам меду становить одну тисячу триста сімдесят дев'ять джоулів. Поживність даного продукту можна порівняти з поживністю пшеничного хліба, яловичини або печінки. Натуральний бджолиний мед дуже швидко засвоюється, причому компоненти меду засвоюються на 97-98%. Крім цього, він покращує процес травлення, а ароматичні речовини, що містяться в меді, покращують смак продуктів, в які він додається.

Оптимально вживати щодня по 4 чайні ложки меду, якщо немає протипоказань. Мед відновлює здоров'я і виводить слиз з дихальних шляхів під час застуди. При захворюваннях органів дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, при недокрів'ї корисний гречаний мед. При гнійно-запальних процесах незамінний донниковий мед, який також має сильну антисептичну дію. Щоб позбутися неврозів, безсоння, поліпшити діяльність мозку рекомендується вживати мед з материнки. Якщо приймати мед безпосередньо перед їжею, то він сприяє виділенню шлункового соку, а тому при правильному призначенні може використовуватися і при лікуванні гастритів з кислотою шлункового соку.

/Files/images/2020_-_2021/tslyusch_vlastivost_medu/-8-638.jpg

Щоб мед надав всебічне місцеву дію, потрібно знати декілька правил його прийому.

1. Для лікування потрібно використовувати тільки натуральний бджолиний мед.

2. Організм краще засвоює мед, якщо приймати його за 1 годину або через 3 години після їди.

3. Щоденна доза меду для дорослої людини 20-60-100 г має бути розділена на кілька прийомів. Дітям достатньо 1-2 ч. л. на добу.

4. Натуральний бджолиний мед не слід приймати разом з гарячою їжею (чаєм, кашами), оскільки при температурі 60° С він втрачає всі свої лікувальні властивості.

5. Мед потрібно застосовувати з обережністю при цукровому діабеті або алергічних захворюваннях. Зустрічається непереносимість бджолиного меду та інших продуктів бджільництва, що виявляється в погіршенні загального стану, алергічної реакції (від кропив'янки до нападів бронхіальної астми). Мед в цих випадках протипоказаний.

/Files/images/2020_-_2021/tslyusch_vlastivost_medu/завантаження (2).jpg

Обмежити вживання меду потрібно, якщо:

  • ви алергік: мед - сильний алерген;
  • ви страждаєте зайвою вагою: мед - калорійний продукт;
  • ви страждаєте від цукрового діабету: ложечка меду краще, ніж ложка цукру, але часто і у великих кількостях їсти його не можна.

А ще варто пам'ятати, що в меді дуже багато цукрів, які негативно впливають на зубну емаль. Після того, як ви поїли мед, прополощіть рот.

Завжди в усьому варто знати міру.

Кiлькiсть переглядiв: 57

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.